Ara

Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Dr. Öğr. Üyesi İskender DÖLEK, Eriyen Kar Suları için Uyardı

08.04.2022 11:52

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, kar sularından meydana gelecek sel, taşkın ve heyelan için uyarılarda bulundu.

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, kar sularından dolayı meydana gelecek afet olayları için uyarılarda bulundu. Dölek, kentte mevsim değişikliği nedeniyle oluşabilecek sel, taşkın ve heyelan konularında vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dölek, kentte bu yıl etkili olan kar yağışının tarım alanları ve su rezervleri açısından sevindirici olduğunu belirterek; “2021 yılı kurak bir yıldı. Kuraklıkla birlikte orman yangınları 2021 yılından hatırda kalan önemli olaylardı.  Özellikle kurak geçen yıl sonrasında baraj ve göllerdeki su seviyelerinin azalması bizleri tedirgin etmişti. Tam kış bitti derken Mart ayında tüm ülkemizi etkisi altına alan kar yağışı su rezervleri ve tarım açısından bizleri oldukça sevindirdi.  Daha önce yağan karın toprağı neme doyurması, takip eden süreçte bir hafta boyunca aralıklarla devam eden kar yağışı doğal dengeler açısından Muş ilinin bazı kesimlerini oldukça hassas bir duruma getirdi. Muş ilinde toprakların kil bakımından zengin olması, eğim değerlerinin yüksek olduğu bazı yerlerde yamaçların kar erimesi ile birlikte neme doyması kütle hareketi riskini doğal olarak artırmaktadır” dedi.

“VARTO-MUŞ YOL GÜZERGAHINI DÖNEM DÖNEM TAKİP EDİYORUZ”

Dölek, açıklamasının devamında Varto-Muş yolunu belli aralıklarla takip ettiklerini kaydederek; “Muş ilinde özellikle Ağartı, Dumlusu, Sarıdal, Serinova, Korkut gibi yerleşimler heyelan tehditi altında olan sahalardı. Son dönemde yağan karların erimesi ile birlikte bu yerleşimlerde heyelan tehlikesine karşı buralarda yaşayan vatandaşlarımızın daha da dikkatli olması gerekmektedir. İldeki kür hareketleri riskini belirlemek amacıyla sürdürdüğümüz projede Muş’ta 1900’den fazla yapı aktif veya eski bir heyelan içerisinde yer alıyor. Dolayısıyla bu yıl kar yağışının fazla olmasıyla bu konu hakkında daha dikkatli olunması gerekir. Heyelanları tetikleyen çok sayıda etmenden bahsedebiliriz. Depremler, şiddetli yağışlar, insan etkinlikleri heyelanları tetikleyen unsurlardır. Muş ili sınırları içerisinde 1000’den fazla irili ufaklı heyelan haritaladıklarını bu heyelanların birçoğu da arazide kontrol edildi. Yerleşmeler dışında Muş ilinde yolların bir bölümünün heyelanlı alanları takip etmekte ve bu alanlarda heyelan tehlikesi yıllardan beri devam etmektedir. Açıldığından beri yeni Varto-Muş yol güzergahını dönem dönem takip ediyoruz. Bunun dışında Savaşçılar yolu da izlediğimiz ve takip ettiğimiz alanlar. Bu yol güzergahlarında kar erimelerinden sonra seyahat eden vatandaşlarımız daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Kar erimelerinin Karasu ve Murat Irmaklarına yakın yerlerde sel ve taşkına neden olabilir. Vatandaşlarımız bu konularda daha dikkatli olmaları gerekir. Özellikle dere yataklarına yakın yerlerden bu dönmelerde uzak durmaları gerekir. Hayvan yetiştiricilerimiz yağışlı dönemlerde hayvanları ile birlikte dere yataklarına girmemelerinin can ve mal güvenlikleri için oldukça önemli hususlardır. Geçmişte bunun olumsuz örnekleri yaşandı” ifadelerini kullandı.